Vector of bitmap: say what?

Gefronste wenkbrauwen en een “wat bedoel je”, dat is wat ik vaak krijg wanneer ik klanten om een vectorieel bestand van hun logo vraag. Elk zijn winkel natuurlijk en daarom legt De Vormgeverij het graag uit in mensentaal.

Hoe kan je een vectorbestand herkennen?

Vector of bitmap: het verschil

JPEG, GIF of PNG zijn enkele gekende voorbeelden van bitmap- of rasterafbeeldingen. Het bekendste voorbeeld is een foto, toch kunnen logo’s en illustratie ook bewaard worden als bitmapbestand. De afbeeldingen zijn opgebouwd uit allerlei gekleurde pixels die in een raster naast elkaar zijn geplaatst. Als je ze uitvergroot krijg je deze pixels te zien. Hoe groter je de afbeelding maakt, hoe duidelijker je de pixels ziet.

De resolutie of het aantal pixels binnen het raster – uitgedrukt in dpi - bepaalt de mogelijke toepassing van je afbeelding of bestand. Lage resolutie (72 dpi) is geschikt voor het web, hoge resolutie (300 dpi op ware grootte) voor drukwerk.

Vector- vs Bitmapafbeelding

Op een vectorafbeelding daarentegen kan je eindeloos inzoomen, deze blijft haarscherp, zelfs al zou je er een billboard van maken. En dat is dus hoe je een vectorbestand kan herkennen. Dit bestand is als het ware een digitale tekening bestaande uit lijnen in plaats van pixels en dus helemaal onafhankelijk van resolutie. Voorbeelden ervan zijn PDF-, AI- en EPS-bestanden.

Let wel op, want een bitmapafbeelding opslaan in deze bestandsformaten maakt er nog geen vector-bestand van. Je zal dus nog steeds de pixels zien bij het uitvergroten. Om je bitmapafbeelding om te toveren tot vectorafbeelding heb je een programma als Adobe Illustrator en kennis van zake nodig. En dat is waar de grafische skills van De Vormgeverij in het verhaal komen.

Wist je dat

Met de hedendaagse technologie kan je zelfs vectorafbeeldingen op je website gebruiken. Zo blijven icoontjes, logo's, tekeningen, ... altijd haarscherp. Ook op hoge resolutie of HD schermen (zoals bv 5K-monitor). En als kers op de taart zijn deze bestanden superklein en laden ze dus ook nog eens supersnel in. Dat noemen ze dus een win-win!

Vectorbestand: het waarom

Daar kunnen we kort in zijn. Hier zijn 4 goede redenen:

  1. Altijd scherp, dus geen gedoe met de juiste resolutie
  2. Minder zware bestanden, dus makkelijker op te laden en door te sturen
  3. Flexibel bewerkbaar, denk maar aan het aanpassen van kleuren en vormen of de achtergrond transparant maken
  4. Vaak noodzakelijk voor drukwerk of promomateriaal

Heb jij geen vectorafbeelding van je logo ter beschikking?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van gelijkaardige interessante berichten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.