Mag je zelf beslissen waar en hoe je een reclamebord aan je handelszaak plaats? Of heb je altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig om reclame aan je gevel op op je parking te plaatsen? Meestal kan je stellen dat je inderdaad een vergunning moet aanvragen. Slechts in een beperkt aantal gevallen moet dit niet.

Heb ik een vergunning nodig voor een reclamebord?

Times Square NY City

Credits: Luciano Mortula-LGM - stock.adobe.com

Geen vergunning nodig:

  • voor een niet-verlicht of niet-lichtgevend reclame- of uithangbord, dat niet groter is dan 1mdat je tegen een vergund gebouw plaatst.
  • voor een reclamebord dat niet groter is dan 1men dat bedoeld is om aan te kondigen dat een bepaald onroerend goed, zoals een woning of een stuk grond, te huur of te koop is. Na de verkoop of verhuur dient dit paneel onmiddellijk verwijderd.
  • als het gaat om een publiciteitsinrichting die enkel informatie verstrekt van de overheid (gemeente, provincie, federale overheid) of die deel uitmaakt van een sensibiliseringscampagne van de overheid. Bijvoorbeeld een campagne tegen het rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • als die publiciteitsinrichting voortvloeit uit bepaalde wettelijke voorschriften. Bijvoorbeeld de gemeente dient bepaalde informatie via een uithangbord bekend te maken.
  • voor een reclamebord of zuil die door de overheid ter beschikking wordt gesteld om sociaal-culturele en politieke informatie mee te delen. Bijvoorbeeld voor een voorstelling in het cultureel centrum of een bijeenkomst in de parochiezaal.

Als je reclamebord dus niet aan de bovenvermelde richtlijnen voldoet, dan heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Hoe en waar vraag je dergelijke vergunning aan?

Aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning doe je bij de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente waar het bord zal geplaatst worden. Meestal is hier geen architect voor nodig en spreekt men van een eenvoudige aanvraag.

Het is best dat je eerst advies en inlichtingen inwint alvorens je de aanvraag doet. Neem bv al een plannetje, de afmetingen of een tekening mee. Foto's van de bestaande toestand zijn ook altijd handig. Zo weet je op voorand of je aanvraag zal worden goedgekeurd of er toch nog zaken moeten worden aangepast.

Per gemeente zijn er verschillen tussen de aanvragen. Vraag dus grondig na wat nodig is: liggingsplan, situatieplan, tekening, projectvoorstel op schaal, beschrijving van de gebruikte materialen, … Dit alles dien je dan in 5 exemplaren in en je ontvangt hiervan een ontvangstbewijs.

Na maximaal 75 dagen ontvang je de uitslag van je aanvraag. Bij een positief advies dien je nog maximum 30 dagen het besluit op de bouwplaats te afficheren.

Wat bij een overtreding?

Je riskeert volgende consequenties als je je niet aan de regels houdt:

  • je krijgt een PV
  • eventueel moet je de reclame verwijderen

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van gelijkaardige interessante berichten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.